Eminescologul Dan Dulciu scoate la lumină istoria adânc îngropată de timp
De curând am avut privilegiul de a-l reîntâlni pe eminescologul Dan Dulciu, director editorial la Revista Muzeul Presei Românești și vicepreședinte al Asociației Scriitorilor Români din Austria. Întâlnirea a avut loc în inima culturală a Vienei, unde am avut o discuție fascinantă despre diverse teme și subiecte, dar mai ales despre pasiunea sa de a descoperi noutăți absolute din și despre viața lui Mihai Eminescu.
Unul dintre subiectele care au captivat întreaga noastră conversație a fost descoperirea și cercetarea istoriei mai puțin cunoscute a familiei lui Eminescu, în special despre Ioan (Johann) Drogli, nepotul de soră al "Luceafărului". La data de 26 noiembrie 1912, acum aproape 111 ani, acest tânăr era înmormântat la Viena, iar de atunci, urma lui a dispărut în neantul uitării.
Dan Dulciu, cunoscător al fiecărui detaliu din viața și opera lui Eminescu, a adus în atenția mea această poveste trecută sub tăcere, împărtășindu-mi eforturile sale de a reconstitui puzzle-ul vieții lui Ioan Drogli. Cu o pasiune debordantă, Dan Dulciu a discutat despre investigațiile sale în arhivele vieneze, căutând documente și amănunte care să aducă la lumină existența și destinul acestui nepot uitat al poetului național.
Sunt deosebit de recunoscătoare pentru faptul că am mai adăugat o carte deosebită în bibliotecă, deoarece domnul Dan Dulciu mi-a dăruit cea mai nouă carte despre nepotul lui Mihai Eminescu, în care dezvăluie aspecte neștiute și istorii adânc îngropate în timp. Lucrarea intitulată "Neamul Emineștilor" reprezintă un efort concret și meticulos al eminescologului de a recupera realități pierdute și de a le readuce în atenția publicului.
Ioan Drogli, amintit doar vag în însemnările vremii, devine astfel subiectul unei căutări amănunțite și fascinante. Cu rigoare științifică și sensibilitate față de trecut, Dan Dulciu a reușit să aducă la lumină amănuntele ascunse ale vieții acestui tânăr, recucerindu-i astfel un loc în istorie.
„Un capitol palpitant este dedicat aventurii descoperirii mormântului său. Cartea conține documente inedite, fotografii, harta indicând locul unde se află mormântul nepotului lui Eminescu, dar mai ales reproducerea scrisorilor marelui nostru Poet, provenind din fondul familiei Drogli. Fără acestea, orice biografie a "Luceafărului" nu ar fi completă. Lucrarea s-a tipărit într-un tiraj mic, pentru bibliofili și eminescofili, fiind oferită gratuit acestora. Sper ca admiratorii marelui nostru Poet care trăiesc la Viena dar și turiștii români care vizitează istoricul Wiener Zentralfriedhof să se oprească o clipă, punând o floare la mormântul necunoscutului nepot al lui Eminescu, a cărui scurtă viață și trist destin s-au acoperit de taină în umbra unui veac.” Dan Toma Dulciu
Întâlnirea cu domnul Dan Dulciu a fost nu doar o incursiune într-o poveste uitată, ci și o lecție despre dedicarea și curajul de a studia secrete ascunse în adâncurile trecutului. Prin această poveste, se dovedește încă o dată că pasiunea pentru istorie poate lumina colțuri întunecate ale memoriei colective și poate oferi un nou sens paginilor rămase necitite din cărțile noastre de istorie.
Daniela Gumann